Find vej: Forside » Artikler » Dagmarkorset går som varmt brød

Dagmarkorset går som varmt brød

Lagt på asias.dk den 15-03-2013 af webmaster

Man skulle tro, at smartphones, cool it-grej og kameraer er det, der står øverst på ønskelisten hos forårets konfirmander. Virkeligheden er dog, at smykker med historie og symbolik ikke er gået af mode. Hos Plaza Ure & Smykker går det gode, gamle Dagmarkors som varmt brød.

Vi er i hård konkurrence med både tøj, sko og nye gadgets som smartphones og bærbare pcer og alligevel oplever vi et stigende salg i mere traditionsrige gaver, som står både på pigernes og drengenes ønskeseddel. Pigerne ønsker sig sølvkæder med Dagmarkorset, og drengene går efter halssmykker med graveringer, fx deres fødselsdato og lignende, fortæller Thomas Dusinius Kronevald, retail director hos Plaza Ure & Smykker.

Et dronningesmykke
Dagmarkorset blev fundet for 330 år siden, og er endnu flere hundrede år gammelt, og det er fortsat en dronning værdig. Det regnes for at være Danmarks største nationalklenodie, og det originale smykke er udstillet på Nationalmuseet i København.

Heldigvis er det yndige kors til at få fingrene i, selvom originalen er sikkert bevaret i København. Det er et smykke med en stærk tradition, og gives især som gave til mange af livets store fester og heriblandt selvfølgelig også til konfirmationer. Betydningen i korset er måske ikke så kendt blandt konfirmanderne, men det bedårende udseende ved smykket er tiltrækkende for de unge piger, siger Thomas Dusinius Kronevald.

Smykker med historier
Fra Tjekkisk land kom Dronning Dagmar, bragte fred til alle fredløse, frihed til dem i lænker, og med sejrende kærlighed vandt hun danskernes hjerter. Sådan synges det om Dronning Dagmar. Al denne skønhed er gemt i symbolikken bag Dagmarkorset, som altså ifølge Plaza Ure & Smykker er et sikkert valg, når det kommer til pigegaven til årets konfirmand.

Billedtekst: Dagmarkors fra Lund of Copenhagen i 14 karat guld fra 2.575 kroner og fås i alle landets Plaza-butikker.

For yderligere information kontakt venligst Thomas Dusinius Kronevald, tdk@plaza-denmark.dk, 40 83 60 40

Fakta om Dagmarkorset
Det er Dronning Dagmar og hendes historie, der gør smykket så berømt. Dronningen var meget populær i folkemunde, blandt andet fordi hun kom til Danmark fra et fjernt land med så megen kærlighed til det danske folk.

For 330 år siden gjorde man et fund i Dronning Dagmars grav i Sankt Bendts kirke. Hun døde i 1200-tallet, men først i 1683 undersøgte man hendes grav, hvor man fandt det smukke Dagmarkors ved hendes side.

Det originale Dagmarkors findes på Nationalmuseet i København og er et pragtfuldt guldsmedearbejde. På den ene side ser man Kristus på korset, og øverst står der med græske bogstaver Jesus Kristus. På den anden side ser man Jomfru Maria på højre side af Kristus og på venstre side Johannes Døberen. Over og under Kristus er der afbilledet to helgener øverst Basilios og nederst Johannes med tilnavnet Gyldenmund på grund af hans veltalenhed.