Find vej: Forside » Artikler » DR1 skaber julestemning i dit tv

DR1 skaber julestemning i dit tv

Lagt på asias.dk den 25-11-2014 af webmaster

December er over os, og DR1 spreder julestemning over Danmark frem til jul. Både med hjælp fra de velkendte programmer, der året igennem har samlet familierne og med DRs tilbagevendende juleklassikere På DR1 har en række af kanalens mest populære programmer fået et juletvist, og fra december begynder julehyggen for alvor at brede sig.

Det er vores jul
I fire programmer, med titlen 'Det er vores jul', tager vært Mette Bluhme Rieck til Den Gamle By i Aarhus, hvor hun dykker ned i julens historie for at undersøge, hvordan julen er blevet til det, den er i dag.
I første program tager byens juleinspektør, Jens, hende med tilbage til 16 - 1700-tallets jul, hvor højtiden handlede om druk og uartige julelege. Helt frem til jul går 'Det er vores jul' bag kulisserne i museumslandsbyen.

Spice med Price i Elk Horn
Brødrene Price besøger også en ældre dansk by i december. I de to programmer 'Spise med Price i Elk Horn' drager brødrene til Elk Horn i Iowa, og tager pulsen på den øjeblikkelige madsituation i den danske by midt i USA. Borgmesteren har haft store problemer med den hjemmelavede leverpostej, rullepølsen laves af oksekød, og æbleskiverne serveres altid i selskab med medisterpølse.

Som gestus inviterer brødrene til stor dansk julefrokost i første program, mens det handler om den store, traditionelle danske julemiddag i andet program. Og så melder spørgsmålet sig, om de kan lide dansk julemad i Elk Horn Svaret må være: Det kan man vist godt sige.

Auktionshuset - Julespecial
I Bredgade står julen også for døren, og ejer Jesper Bruun Rasmussen pønser på overraskelser til store og små i de to programmer 'Auktionshuset - julespecial'. Traditionen tro bliver det gamle hus pyntet op fra kælder til kvist inden julens auktioner, og der er store forventninger til høje hammerslag på funklende smykker - lige til at putte under juletræet.
Med hjælp fra sin datter får herren i huset samlet både sin nærmeste familie og skattede medarbejdere til lidt hygge og juleklip, inden auktionerne går løs. Imens far og datter styrer løjerne i Bredgade, tager sønnen ud af huset med både jule-velgørenhed og en god forretning for øje.

Den store jule- og nytårsbagedyst
'Den Store Bagedyst' har julebag i ovnen. Fem af programmets tidligere deltagere vil sørge for julestemningen, når de dyster på julebagværk og nytårslækkerier. Spørgsmålet er om Stefan, Louise, Liva og Mette kan vippe dette års bagedyst-vinder, Tobias, af tronen

I to programmer skal de kæmpe, inden vinderen er fundet. I første program gælder det jul og julegodter. Her skal deltagerne bage deres favoritsmåkager og lave lækker julekonfekt. Vært Timm Vladimir overrasker dem med en hemmelig udfordring, og så skal de lave en meget personlig julekage.

Tre deltagere går videre til nytårsprogrammet, hvor vinderen skal findes. Her skal deltagerne lave den klassiske nytårsdessert crepe suzette - flamberede pandekager, der skal sættes i brand, præcis når dommerne står klar til smagning. Deltagerne bliver også udfordret af en tårnhøj nytårsklassiker, og så skal de lave et brag af en nytårslagkage.

Jul hos Mette Blomsterberg
Også I Mette Blomsterbergs køkken er der julestemning, og DR1's seere er budt indenfor i 'Jul hos Mette Blomsterberg'. I tre programmer viser hun nogle af sine bedste opskrifter til at forsøde julemåneden med. Den søde tand får ekstra meget at glæde sig til, når Blomsterberg blandt andet byder på fyldte chokolader med ingefær, boblende gløgg-aperitif, pyntekringler, marcipannissemænd, cheesecake med kirsebær og honningkager, der også kan bruges som bordkort.

Intet er overladt til tilfældighederne i køkkenet. Døre og vindueskarme får også et strejf af julehygge, når kanelstænger og bagte appelsiner bliver en del af en hjemmebundet julekrans, ligesom æbler og mos bliver sat sammen til en smuk dekoration. Der er også inspiration til et ekstra skud jul på julegaverne, når de pyntes med gran og hjemmelavede til/fra kort.

DR1-juleklassikere
I weekenden op til jul bliver der for alvor skruet op for stemningsfyldt og underholdende jule-tv med de tilbagevendende juleklassikere.

Chris Rea's juleklassiker 'Driving home for Christmas' er omdrejningspunktet for 'DRs Store Juleshow'. Lise Rønne og Jakob Riising er værter, når en række af de bedste danske og nordiske solister, akkompagneret af DR UnderholdningsOrkestret, inviterer hele familien til julefest med deres bud på yndlings-julehits, såvel som egne numre.

Seerne kan glæde sig til at møde navne som Christopher, Burhan G., Nik og Jay, Anne og Xander Linnet, Barbara Moleko, Stine Bramsen, Hymns from Ninevah, Annette Heick, svenske Zara Larsson og norske Donkeyboy for blot at nævne nogle af programmets stjerner.

Julehilsen til Grønland
Kronprins Frederik gør det, statsministeren gør det, Steffen Brandt gør det, borgerne i Nuuk og Sisimiut gør det, og mange i Grønland og Danmark gør det. De sender julehilsner fra Grønland til Danmark - og omvendt. Men i år sker det på en helt anden måde, end DR1-seerne normalt har været vidne til.

Julehilsnerne sendes fra Grønland. Julie Berthelsen og Mike F. Thomsen er værter, når kulturhuset i Nuuk, Katuaq byder indenfor til adventskoncert og julehilsner. I Sisimiut har byens borgere kastet sig ud i at skabe verdens største adventskrans, og musikskoler og børnehjem i Uummannaq, Nuuk og Sisimiut får besøg af Ramasjang-værten Kristian Gintberg. Han har flere end 100 musikinstrumenter med som julegaver fra danskere til grønlændere. Undervejs i programmet møder vi også en række grønlandske og danske sangere og musikere. Det hele slutter, som det sig hør og bør, efter grønlandske traditioner, med salmen Guuterput.

Året der gik i Kongehuset
DR1-seerne bliver heller ikke snydt for en tour de force af kongelige begivenheder i programmet 'Året i Kongehuset'. Programmets værter, Tine Gøtzsche og Mark Stokholm, vil traditionen tro kigge tilbage på året, der er ved at rinde ud.

Årets kongelige hovedperson er uden tvivl HKH Prinsegemalen Henrik, der i juni fyldte 80 år. Det blev fejret i hele landet, og befolkningen fik mulighed for at se Prinsegemalen fra en mere personlig side. Derudover får seerne en opdatering på alle regentparrets børnebørn, tager med Kongefamilien ud i verden, når de repræsenterer Danmark, og programmet ser selvfølgelig også på de smukkeste og mest overraskende kjoler fra 2014.
Overblik:

Det er vores jul: 4., 11. 18. og 23. december
Spise med Price i Elk Horn: 10 og 17. december
Auktionshuset - Julespecial: 15. og 17. december
Den Store Jule- og nytårsbagedyst: 23. og 28. december
Jul hos Mette Blomsterberg: 14. og 21. december
DRs Store Juleshow: 20. december
Julehilsen til Grønland: 21. december
Året der gik i Kongehuset: 21. december