Find vej: Forside » Artikler » Miljø- og fødevareministeren: Nikkelallergikere skal beskyttes bedre

Miljø- og fødevareministeren: Nikkelallergikere skal beskyttes bedre

Lagt på asias.dk den 20-09-2016 af webmaster


Flere end 300.000 danskere lider af allergi over for nikkel, viser en ny rapport fra Miljø- og Fødevareministeriet. Derfor vil Esben Lunde Larsen se på, om EU-reglerne for afgivelse af nikkel skal have et servicetjek.Omkring 10 procent af danske kvinder og én procent af danske mænd lider af allergi over for nikkel, som i langt de fleste tilfælde er udløst ved brug af øreringe. Det viser en ny undersøgelse, som Miljøstyrelsen har lavet i samarbejde med Videncenter for Allergi. Miljø- og fødevareministeren mener, at der er brug for at se reglerne efter i sømmene på EU-niveau.

- Flere end 300.000 danskere har allergi over for nikkel. Det er rigtig mange, og derfor er der behov for, at vi ser på, om branchen overholder de gældende regler – og om reglerne for afgivelse af nikkel, skal skærpes, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

De hyppigste årsager til udvikling af nikkelallergi hos kvinder er øreringe efterfulgt af knapper, armbåndsure, andre smykker, lynlåse og bæltespænder. De hyppigste årsager til udvikling af nikkelallergi hos mænd er armbåndsure og bæltespænder efterfulgt af briller, smykker, knapper og nøgler.

Kemikalieinspektionen rykker ud

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion gennemfører løbende tilsyn hos både producenter, leverandører og forhandlere af forbrugerprodukter for at kontrollere indhold af kemiske stoffer, og om de overholder reglerne i kemikalielovgivningen. I løbet af sommeren har inspektionen blandt andet indsamlet smykker fra en række butikker, som nu skal tjekkes for indhold af nikkel.

- Når så mange danskere lider af nikkelallergi på trods af, at vi i EU har fælles regler for, hvor meget nikkel, der må afgives fra produkter, er der behov for at følge op. Miljøstyrelsens kemikalieinspektion har netop været på tilsyn hos leverandører og forhandlere og så snart vi har et billede af, om problemet er hos forhandlerne, eller om det er reglerne, der skal ses efter i sømmene, vil jeg drøfte det med mine EU-kollegaer, siger Esben Lunde Larsen.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion forventer at være klar med resultater fra tilsynet i løbet af efteråret.